Τοποθέτηση του Μανώλη Γραφάκου για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επαναπροσδιορίζουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 09:36

Στο εξής πρώτος και κύριος στόχος των Δήμων πρέπει να είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η ουσιαστική στήριξη των δημοτών και των ευπαθών ομάδων με μέτρα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, όπως φαίνεται θα έχει και βάθος και διάρκεια. Επηρεάζει ιδιαίτερα, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τη μεσοαστική οικογένεια και καθιστά δυσκολότερη τη διαβίωσή της στα αστικά κέντρα.

Με την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής πολιτικής που επιβάλλονται από τους δανειστές της χώρας μας, τείνουν να καταργηθούν απαραίτητα κοινωνικά προνόμια προς τις ευπαθείς ομάδες και ο κοινωνικός ρόλος του κεντρικού κράτους σταδιακά συρρικνώνεται.

Μπροστά σε αυτό το νέο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, να καλύψει το κενό κοινωνικής πολιτικής που δημιουργείται και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η αυτοδιοίκηση των προηγούμενων δεκαετιών είχε προσανατολισμό κυρίως τη συλλογή των απορριμμάτων και την καθαριότητα των πόλεων. Το στόχο αυτό γενικά τον πέτυχε. Σήμερα οι συνθήκες την οδηγούν να γυρίσει σελίδα και να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Είναι ο φορέας άσκησης εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και σήμερα οι πολίτες έχουν ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ την αλληλεγγύη των Δήμων.

Οι Δήμοι από τώρα και για την επόμενη δεκαετία, οφείλουν να ακολουθήσουν μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες και τη στήριξη της οικογένειας.

Πρωτοβουλίες όπως δημοτικά ιατρεία πρόληψης, δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού για παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, δράσεις ψυχαγωγίας κ.α. πρέπει να διατίθενται δωρεάν. Αυτές οι δραστηριότητες όχι μόνο ανακουφίζουν οικονομικά τους πολίτες, αλλά τους κοινωνικοποιούν και ενισχύουν την κοινωνική μας συνοχή.

Αυτός κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ο διαρκής στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης από εδώ και πέρα και αυτό το στόχο, εγώ και οι συνεργάτες μου θα υπηρετήσουμε με συνέπεια στην πόλη μας.

Μανώλης Γραφάκος

 

Τελευταία Ενημέρωση: Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 09:39
 

Δημοσκόπηση

Πρωτοσέλιδο

Διαφήμιση
Διαφήμιση