700 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 12:23
Οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και το ΤΑΠ φέρνουν αυξημένα έσοδα στους Δήμους

Του Νίκου Γκαρόζη

 Μεγάλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και στους δημοτικούς φόρους που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ φέρνει, μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσαν οι Δήμαρχοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ, για την περίοδο 2012-2015 προβλέπεται αύξηση 700 εκατομμυρίων ευρώ στα "λοιπά έσοδα" για Δήμους και Περιφέρειες. Από αυτά τα 500 εκατομμύρια αφορούν στα τέλη και 100 εκατομμύρια προέρχονται από τη δημοτική φορολογική ενημερότητα. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, οι Δήμαρχοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων αφού οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν.

Βάσει των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου, για την ίδια τετραετία θα υπάρξει περαιτέρω μείωση δαπανών κατά 685 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 100 εκατομμύρια ευρώ θα προκύψουν από τον περιορισμό των προσλήψεων λόγω της εφαρμογής της αναλογίας ένα προς πέντε, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις για το πού αλλού θα υπάρξουν μειώσεις δαπανών. Ωστόσο, από το 2012 το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, για το 2012 προβλέπονται 385 εκατομμύρια ευρώ, για το 2013 1 δις ευρώ, για το 2014 περίπου 1,5 δις ευρώ και για το 2015 προβλέπονται πλεονάσματα ύψους περίπου 1,8 δις ευρώ.

 

 

 

Δημοσκόπηση

Πρωτοσέλιδο

Διαφήμιση
Διαφήμιση