Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 10:47

Να οργανωθεί ένα μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για το περιβάλλον του Πεντελικού

Από τον Χρήστο Καλαποθαράκο

Από τα πολλά προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Πεντέλης μείζονος σημασίας είναι τα περιβαλλοντικά και τα χωροταξικά ζητήματα.

Ο δήμαρχός μας Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης κάνει έναν αγώνα για τη δικαίωση των συνδημοτών μας που νομίμως αγόρασαν οικόπεδα στο Δήμο Πεντέλης και με όλες τις νόμιμες διαδικασίας οικοδόμησαν πριν από τριάντα, σαράντα χρόνια και πλέον.

Το Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής δια της απερχόμενης υπουργού του στην προσπάθεια του να εφαρμόσει την τακτοποίηση δασολογίου αγνοώντας πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις με αποτέλεσμα να αμφισβητεί τις μέχρι σήμερα νόμιμες ιδιοκτησίες ως δασικές περιοχές περνώντας ως δεδομένα τις αεροφωτογραφίες του 1945.

Για παράδειγμα η πιο παλαιά πλατεία του Δήμου Πεντέλης, αυτή της Αγ. Τριάδας, που χρονολογείται από το 1935 περίπου και είναι γεμάτη με καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα σήμερα να θεωρείται δασική έκταση εκτός σχεδίου πόλης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την πλατεία Χαραυγής λίγο πιο κάτω.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι ο ορεινός του Πεντελικού, όπου στα διοικητικά όρια του Δήμου μας κυρίως στον οικιστικό ιστό και το περιαστικό δάσος υψώνονται πυλώνες υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. και στις πλαγιές του βουνού πολλαπλασιάζονται οι κεραίες διαφόρων χρήσεων.

Επίσης χρόνια τώρα βλέπουμε τα ανενεργά λατομεία που περιμένουν τη φυσική τους αποκατάσταση καθώς και τα αρχαιολογικά λατομεία την ανάλογη ιστορική τους ανάδειξη με τα λιθόστρωτα μονοπάτια τους.

Η μάστιγα των πυρκαγιών δεν έμεινε αδιάφορη μπροστά στο όμορφο δάσος της Πεντέλης στη χλωρίδα και την πλούσια πανίδα με τα διάφορα αποδημητικά πουλιά καθώς κατάστρεψε και πολλές ιδιοκτησίες συμπολιτών μας.

Το Πεντελικό βουνό διαθέτει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ως Εθνικό Δρυμό όπως π.χ. είναι η Πάρνηθα, το Σούνιο, το δασύλλιο του Σχοινιά στο Μαραθώνα με τον υδροβιότοπο και άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Η πρότασή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης της 29.6.2011 με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου και την προηγούμενη εμπειρία μου Νομαρχιακού Συμβούλου είναι να οργανωθεί ένα μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για το περιβάλλον του Πεντελικού τη διάσωσή του, την αποκατάστασή, την ανάπλαση, την προστασία του και την θωράκισή του από πυρκαγιές, καταπατήσεις συνεταιρισμών κάθε μορφής καθώς και την αξιοποίηση των ρεμάτων εντός του οικιστικού ιστού της πόλης.

Το ζήτημα του δασολογίου με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης μικρής κλίμακας με χαμηλό συντελεστή δόμησης.

Το αποτέλεσμα των συζητήσεων και θέσεων των παρατάξεων του Δήμου να καταλήξει σε ψήφισμα που θα γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς της Κεντρικής εξουσίας και σε όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής που θα δεσμευτούν με τη σειρά τους ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ακόμα κι’ αν χρειαστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένα άλλο θέμα που ταλανίζει την περιοχή μας είναι τα αυθαίρετα και η τακτοποίησή τους.

Δεν είναι δυνατόν τα περίπου 1.500.000 αυθαίρετα στη χώρα μας να είναι τόσες δεκαετίες σε εκκρεμότητα χωρίς να δίνεται λύση.

Θα πρέπει να μπουν κάποιες προτεραιότητες ως προς την νομιμοποίησή τους π.χ. να είναι πρώτη κατοικία εντός οικοπέδου που δεν προέρχεται από καταπάτηση, να μην βρίσκεται σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους να μην βρίσκονται εντός ρεμάτων και χαρακτηρισμένο δάσος υψηλής προστασίας.

Να μειωθούν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των αυθαιρέτων, εισπρακτικού χαρακτήρα που είχε επιβάλλει και ισχύουν μέχρι σήμερα η τέως υπουργός Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κα Βάσω Παπανδρέου με το νόμο 2312 του 2003.

Να δικαιωθούν όσοι πήραν τριετή άδεια ηλεκτροδότησης με αναστολή κατεδάφισης του αυθαιρέτου τα οποία όμως στην ουσία δεν νομιμοποιήθηκαν ποτέ δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση έχουμε παράθυρα στο νόμο με αποτέλεσμα την ομηρία των συνανθρώπων μας σ’ ένα άδικο πολιτικό σύστημα. 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 10:59
 

Δημοσκόπηση

Πρωτοσέλιδο

Διαφήμιση
Διαφήμιση